פרויקטים - המארג https://hamaarag.org.il/project/ התכנית הלאומית להערכת מצב הטבע Mon, 16 Dec 2024 06:26:05 +0000 he-IL hourly 1 תוכנית הניטור הלאומיתhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%aa%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%94%d7%9c%d7%90%d7%95%d7%9e%d7%99%d7%aa/ Thu, 07 Oct 2021 07:35:07 +0000 http://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=74המארג מפעיל תוכנית ניטור ארוכת טווח העוקבת אחר השפעת לחצי הפיתוח האנושי ושינוי האקלים על המערכות האקולוגיות באמצעות ניטור של המגוון הביולוגי היבשתי. ממצאי הניטור בעשור הראשון לתוכנית זיהו השפעות מובהקות של פעילות האדם על מגוון בעלי החיים והצומח. בעשורים הבאים תמשיך תוכנית הניטור לשמש כלי משמעותי לזיהוי פגיעה אפשרית במגוון הביולוגי ובסיס לקבלת החלטות תכנוניות וניהוליות מבוססות מדע וידע.

הפוסט תוכנית הניטור הלאומית הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
התוכנית הלאומית לניטור המגוון הביולוגי היבשתי

המגוון הביולוגי הוא כלל צורות החיים המצויות על פני כדור הארץ. קיומם של כל היצורים החיים, כולל האדם, תלוי בתפקודן התקין ובר-הקיימא של הסביבה הטבעית ושל המערכות האקולוגיות שהם חיים בהן. תהליכים רבים, ובראשם התדרדרות ואובדן של בתי גידול לטובת פיתוח, כמו גם חדירה של מינים פולשים, שינוי האקלים, זיהום (כימי, אור ורעש) ועוד, גורמים לירידה בתפוצה ובשכיחות של מינים רבים. בישראל, מהמדינות הצפופות בעולם, הפיתוח המואץ מוביל לצמצום השטחים הפתוחים ולהתדרדרות באיכות השטחים הטבעיים, ועקב כך לפגיעה ישירה ועקיפה במגוון הביולוגי המקומי. לשם שמירה וניהול של מערכות טבעיות מתפקדות נדרשים מעקב ותיעוד רצוף של השינויים האקולוגיים המתרחשים לאורך זמן. זהו ניטור אקולוגי – מעקב ארוך טווח אחרי מצב המערכות האקולוגיות והמינים המצויים בהן באמצעות אינדיקטורים המסייעים לזיהוי יעיל של השינויים.

המארג מוביל את תוכנית הניטור הלאומית למגוון ביולוגי במטרה לזהות שינויים משמעותיים במגוון הביולוגי בישראל – ומתוך כך להבין את מצבן של המערכות האקולוגיות השונות בארץ ואת השפעת האדם עליהן. מאז שנת 2012 משתתפים בתוכנית צוותי מחקר הסוקרים את מגוון הצומח ובעלי החיים ביחידות אקולוגיות שונות בישראל. באמצעות הנתונים שנאספים המארג בוחן את ההשפעה של תהליכים ואיומים שונים על המגוון הביולוגי ועל תפקוד המערכות האקולוגיות. 

כיצד מתבצע הניטור?

תוכנית הניטור מתייחסת לתשע יחידות אקולוגיות שונות בישראל: חורש ים תיכוני, בתות בני שיח ובתות עשבוניות, חולות מישור החוף, ספר המדבר, הר הנגב, הדרום הצחיח, יער מחטני נטוע, מישורי הלס בצפון הנגב וחולות מערב הנגב. עבור כל אחת מהיחידות הגדיר צוות מומחים את התהליכים והאיומים המשמעותיים ביותר הפועלים בה. תהליכים אלו מנוטרים, ככל האפשר, באמצעות מעקב אחר קבוצת סמנים ביולוגיים, שהעיקריים בהם הם צמחים, יונקים, עופות, פרוקי רגליים וזוחלים. הצומח מנוטר באמצעות בוטנאים מיומנים, רחפנים ולוויינים. פרוקי הרגליים, הזוחלים והעופות מנוטרים בסקרי שטח על-ידי מומחים, וניטור היונקים מתבצע באמצעות מצלמות תנועה הממוקמות בחלקות נבחרות. רוב חלקות הניטור מצויות במרחקים שונים מיישובים ומשטחי חקלאות, וכך נבחנת לאורך זמן השפעת ההפרעות האנושיות על מדדים אקולוגיים שונים בהשוואה לחלקות ביקורת מרוחקות.

ממצאי תוכנית הניטור מפורסמים מידי שנה בדו"ח מקיף אודות מצב הטבע בישראל, וזאת במטרה לספק למקבלי ההחלטות בנוגע לשטחים הפתוחים בישראל תמונת מצב עדכנית ומהימנה של מצב הטבע בישראל. בכל דוח ניתן דגש על היבטים מסוימים שזוכים להתייחסות מעמיקה.

ממצאים עיקריים 

ד"ר רון חן, האקולוג הכמותי של המארג, מספר על ניטור הצומח: "לניטור הצומח המעוצה חשיבות רבה, היות שאופיו מכתיב את הרכב המגוון הביולוגי של בעלי החיים ושל הצומח העשבוני בבית הגידול. "

ממצאי תוכנית הניטור מעידים על השפעות שונות של יישובים ושטחי חקלאות על מגוון היונקים והעופות, ורון מרחיב: "עקבנו באמצעות מצלמות שביל אחרי יונקים סמוך ליישובים והרחק מהם, וראינו שמינים שונים מתאפיינים בדפוסי פעילות שונים. חלק מהמינים מעדיפים את הקִרבה לבני האדם, וככל הנראה יש תרומה משמעותית של פעילות אנושית להתפשטות ולהתחזקות של מינים ים תיכוניים במדבר (דוגמת תן זהוב ושועל מצוי). לעומתם, מינים אחרים (כגון צבי ישראלי וצבוע מפוספס) נצפים בעיקר הרחק מיישובים. המשך מגמת הצמצום של השטחים הטבעיים הרחוקים מיישובים מקטינה את השטח המועדף על ידי מינים אלה".

גם בניטור העופות נמצאה השפעה ליישובי האדם: "באתרי הניטור המדבריים ראינו שישנו הבדל משמעותי בין האתרים הסמוכים ליישובים והאתרים המרוחקים מהם. באתרים הסמוכים נמצאו מינים מלווי אדם, ואילו באתרים המרוחקים נצפו מינים שונים המעדיפים סביבה מדברית נטולת השפעה אנושית. לעומת זאת, באזור הים תיכוני ההבדלים בין אתרים שקרובים לסביבה האנושית ואתרים שרחוקים ממנה היו משמעותיים פחות".

לסיכום, מוסיף רון: "לפעילות האנושית במרחב יש השפעה על השינוי בנוף הצומח ועל מגוון המינים. המשך תוכנית הניטור בשנים הבאות יעמיק וירחיב את הבנתנו לגבי התהליכים שעוברות המערכות האקולוגיות בישראל, והיא תשמש כלי משמעותי להתמודדות עם אתגרי העתיד בשמירה על המגוון הביולוגי בישראל". ממצאי תוכנית הניטור מוצגים גם בדו"חות מצב הטבע של המארג.

הפוסט תוכנית הניטור הלאומית הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
תוכנית ניטור נחל אשליםhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%a0%d7%97%d7%9c-%d7%90%d7%a9%d7%9c%d7%99%d7%9d/ Thu, 11 Nov 2021 17:47:18 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=213רקע באירוע הזיהום בנחל אשלים שטפו דרך הנחל מאות אלפי מטרים מעוקבים של שפכים חומציים, שמקורם בבריכת אגירה של חברת כי"ל רותם, ושהכילו גבס, זרחן, פלואור ומתכות כבדות שונות. האירוע גרם לתמותת בעלי חיים וצמחים רבים ולזיהום קרקע וגבים קיצוני, ויצר הד ציבורי נרחב בישראל. נחל אשלים, העשיר בחי וצומח, מצוי בלב שמורת מדבר יהודה […]

הפוסט תוכנית ניטור נחל אשלים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
רקע

באירוע הזיהום בנחל אשלים שטפו דרך הנחל מאות אלפי מטרים מעוקבים של שפכים חומציים, שמקורם בבריכת אגירה של חברת כי"ל רותם, ושהכילו גבס, זרחן, פלואור ומתכות כבדות שונות. האירוע גרם לתמותת בעלי חיים וצמחים רבים ולזיהום קרקע וגבים קיצוני, ויצר הד ציבורי נרחב בישראל. נחל אשלים, העשיר בחי וצומח, מצוי בלב שמורת מדבר יהודה ונחשב למסלול טיול פופולרי בקרב מטיילים. עוצמתו וחריגותו של אירוע הזיהום הובילו את רשות הטבע והגנים להקמת תוכנית ניטור רב-שנתית בהובלת המארג. אירוע הזיהום הוא ייחודי מסוגו בעולם, ולא מוכר בספרות מקרה דומה של זיהום נחל מדברי בנפחים כה גבוהים של חומצה.

תוכנית הניטור בנחל אשלים הוקמה במטרה לעקוב אחר השפעת הזיהום על המערכות האקולוגיות בנחל. לשם כך נרתמו צוותי מחקר מתחומים רבים, סך הכול 15 קבוצות מחקר שונות משבעה מוסדות מחקר השותפות לתוכנית הניטור. התוכנית פועלת משנת 2018.

ממצאי הניטור

רכז התוכנית במארג, מתאר את הממצאים המרכזיים: "תוצאות הניטור מדגימות כי קיימת פגיעה רחבת היקף ומתמשכת במערכת האקולוגית של נחל אשלים. פגיעה זו ניכרת במרכיבי המערכת הא-ביוטית והביוטית, וברמות טרופיות שונות במערכת – יצרנים, צרכנים וטורפים. הפגיעה באזור המצוי במעלה הנחל, באזור החולי, נמצאה כמשמעותית ביותר. באזור זה ניתן למצוא ריכוזים גבוהים של המזהמים בקרקע. כמו כן, ישנה הצטברות של מתכות כבדות ברקמות צמחים ובעלי חיים שמקורן באירוע הזיהום". 

מאידך גיסא, מרחיב רכז התוכנית – "מרכיבים מסוימים של הנחל מראים סימני התאוששות, בין השאר בזכות מספר חריג ורב של אירועי גשם ושיטפונות חזקים שהשפיעו על גֵבי המים הרבים המצויים באזור המצוקי של הנחל". כך, חברת חסרי החוליות המאכלסות את גבי המים השתקמה בהדרגתיות. שלוש שנים לאחר הזיהום נמצאו במי הגבים סרטנים ירודים, לאחר שנעדרו כליל בסקרי השנים שלפני כן. לעומת זאת, אירועי הגשם כמעט לא השפיעו על האזור החולי והטרסות שבשולי הנחל, שנפגעו מהזיהום ומכילים ריכוז גבוה של מזהמים גם שלוש שנים לאחר האסון. נמצא שהזיהום השפיע בצורה חמורה על קרומי הקרקע ועל אוכלוסיות חיידקים, ובפרט גרם להיעדרות קבוצת החיידקים המספקים מקורות חנקן לצמחים.

תוצאה משמעותית המעידה על השפעת הזיהום היא הפגיעה בצומח של נחל אשלים – באסון עצמו מתו כמעט מחצית מהשיחים. בניטור של השנים אחרי הסקר נמצא שבנק הזרעים בקרקע וכן עושר מיני הצומח בנחל נמוכים יחסית לממצאים מנחלי הביקורת, אך הנחל משתקם לאיטו. 

גם תוצאות ניטור פרוקי הרגליים מוסיפות מרכיב חשוב להבנת אופן השפעת הזיהום בנחל – נמלים אוכלות זרעים נעדרו באופן כמעט מוחלט מהאזור החולי, דבר המעיד על פגיעה בבנק הזרעים של הצומח. באזור הסחף, במורד הנחל, נצפתה בשנה שלאחר האסון כמות רבה של חרקים מוצצי מוהל צמחים, המוכרים כמזיקים לצמחים, אך כבר בשנה לאחר מכן חלה ירידה לכמות הרגילה בהשוואה לאתרי הביקורת. זו עדות נוספת למצב העקה של הצמחים בעקבות הזיהום ולתהליך שיקום באזור הסחף, בהשוואה לאזור החולי.

ומה התוכניות לעתיד? 

תוכנית הניטור מתמקדת כעת באפיון ובהבנה של תהליכי הצטברות המזהמים במארג המזון, ובוחנת אם צפויה פגיעה בכשירות אוכלוסיות בטווח הארוך. המשך הניטור והמחקר בתוכנית של נחל אשלים בשנים הבאות יקדם הבנה מעמיקה יותר של הפגיעה במערכת האקולוגית ויוביל לקבלת החלטות מושכלת בכל הנוגע לשיקום הנחל.


הפוסט תוכנית ניטור נחל אשלים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
תוכנית ניטור שמורת עברונהhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%a9%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%aa-%d7%a2%d7%91%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%94/ Thu, 11 Nov 2021 17:43:42 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=211דליפת הנפט בשמורת עברונה בשנת 2014 היא אחד מאירועי הזיהום החמורים שאירעו בישראל. כחמישה מיליון ליטרים של נפט גולמי זרמו מצינור קצא"א לשמורת עברונה שבדרום הערבה. שמורת עברונה עשירה בבתי גידול ייחודיים, ועשירה במיוחד בעצי שיטה, בית הגידול של עדרי צבי הנגב ושל מינים רבים נוספים. הנפט זרם בערוצים רבים וכיסה שטח ניכר מאדמת השמורה. […]

הפוסט תוכנית ניטור שמורת עברונה הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
דליפת הנפט בשמורת עברונה בשנת 2014 היא אחד מאירועי הזיהום החמורים שאירעו בישראל. כחמישה מיליון ליטרים של נפט גולמי זרמו מצינור קצא"א לשמורת עברונה שבדרום הערבה. שמורת עברונה עשירה בבתי גידול ייחודיים, ועשירה במיוחד בעצי שיטה, בית הגידול של עדרי צבי הנגב ושל מינים רבים נוספים. הנפט זרם בערוצים רבים וכיסה שטח ניכר מאדמת השמורה. בעקבות אירוע הזיהום בנתה רשות הטבע והגנים תוכנית שיקום וניטור חמש-שנתית, שמטרתה לאפיין את השפעת הזיהום על המערכת האקולוגית. תוכנית הניטור נבנתה ונוהלה בהובלת המארג, וכללה 12 קבוצות מחקר ממוסדות שונים בארץ. 

רכז תוכניות הניטור במארג, מתאר את התוכנית ואת ממצאיה: "אירוע הזיהום הנוכחי אינו הראשון שידעה שמורת עברונה. אירוע זיהום משנת 1975 שהתרחש בחלק אחר בשמורה, שימש בסיס להשוואה ולבחינת השפעת זיהום נפט אחרי עשרות שנים. כמו כן, השווינו את אזורי הזיהום לאתר ביקורת סמוך שלא חווה זיהום נפט. ניטור הזיהום והשפעותיו האקולוגיות בשמורת עברונה הוא ייחודי מסוגו בעולם. לא מצאנו תיעוד מחקרי למקרים דומים של זיהום מערכת אקולוגית מדברית בנפט גולמי בסדר גודל שכזה. לתוכנית הניטור שלנו היו שתי מטרות: לאפיין את הזיהום וללמוד את תגובת המערכת האקולוגית אליו. מבחינה פיזיקלית – זיהום הנפט גרם להיווצרות שכבה הידרופובית בשכבת הקרקע העליונה, המונעת חדירת מים לקרקע. חמש שנים לאחר הזיהום ריכוז המזהמים נותר גבוה, והסתבר שגם באזור שזוהם ב-1975 עדיין נמצאת כמות גבוהה של מזהמים בקרקע". 

השפעת שכבת הנפט בקרקע על המערכת האקולוגית נבחנה בפעם הראשונה על עצי השיטה, מין המפתח למגוון הביולוגי בשמורה. על השפעה זו מספר רכז תוכנית הניטור: "לא נמצאה פגיעה בשיטים הבוגרות בשמורה, ככל הנראה מכיוון שהזיהום לא חדר לעומק שמערכת השורשים שלהם מצויה בו, אולם נמצאה פגיעה משמעותית בנביטת זרעים ובהתפתחות נבטים. שכבת הזיהום לא מאפשרת לנבטי שיטים לשרוד, ולמעשה מגבילה את יכולת ההתחדשות הטבעית של האוכלוסייה. גם באתר הזיהום הישן מ-1975 ראינו את השפעת הזיהום על יכולת הגיוס של פרטים צעירים לאוכלוסיית השיטים. אין כמעט עצים שנבטו משנת 1975 ואילך באזור זה, וכנראה שישנה השפעה דומה על נביטת מיני צמחים נוספים.

הזיהום השפיע גם על חברות פרוקי הרגליים – מצאנו ירידה בשפע מיני עקרבים ועכבישים בוני מחילות, צרעות פרזיטואידיות וקבוצות חרקים החיים על השיטים. מצאנו השפעה שלילית של אירוע הזיהום גם על עטלפי חרקים, ששטח הזיהום כנראה דל במזון עבורם. רמת פעילות העטלפים השתקמה בשנים לאחר הזיהום, אולם עושר מיני העטלפים נמצא נמוך.

ניסיונות הטיפול בזיהום שנבדקו עד כה – קִלטוּר הקרקע וטיפול ביולוגי באמצעות חיידקים מפרקי נפט – לא נתנו תוצאות משביעות רצון, ובימים אלו נבחנות אפשרויות נוספות לטיפול ולשיקום של השמורה ולהמשך תוכנית ניטור. להערכת רכז התוכנית: "השפעת הזיהום על המערכת האקולוגית בשמורת עברונה עשויה ללוות אותנו עוד שנים רבות. החשש העיקרי הוא שלטווח הארוך, וללא שיקום נרחב של הקרקע המזוהמת, אוכלוסיית עצי השיטה תדעך בתוך מספר עשורים ללא התחדשות טבעית של האוכלוסייה על ידי נביטת עצים חדשים. פגיעה באוכלוסייה תוביל לשינוי דרסטי במערכת האקולוגית ולפגיעה אנושה בשאר רכיביה בשמורה. תפקידנו בשלב זה הוא למצוא את הפתרון היעיל עבור סילוק הזיהום ולסייע בתהליך שיקום המערכת האקולוגית של שמורת עברונה".


הפוסט תוכנית ניטור שמורת עברונה הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
מדד המגוון הביולוגיhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%9e%d7%93%d7%93-%d7%94%d7%9e%d7%92%d7%95%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%91%d7%99%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99/ Tue, 28 Nov 2023 08:49:08 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=1514במארג פיתחו את "מדד המגוון הביולוגי", אשר בוחן את מצב המגוון הביולוגי בישראל, במטרה להעריך את מצבן של המערכות האקולוגיות בישראל. מדד המגוון הביולוגי מתפרסם כחלק ממדדי איכות חיים, קיימות וחוסן לאומי, שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד פותח וחושב על ידי תוכנית המארג ומסתמך על נתוני תוכנית הניטור הלאומית היבשתית ועל נתוני תכסית אשר נאספים […]

הפוסט מדד המגוון הביולוגי הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
במארג פיתחו את "מדד המגוון הביולוגי", אשר בוחן את מצב המגוון הביולוגי בישראל, במטרה להעריך את מצבן של המערכות האקולוגיות בישראל.

מדד המגוון הביולוגי מתפרסם כחלק ממדדי איכות חיים, קיימות וחוסן לאומי, שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד פותח וחושב על ידי תוכנית המארג ומסתמך על נתוני תוכנית הניטור הלאומית היבשתית ועל נתוני תכסית אשר נאספים ומפורסמים במסגרת דוח מצב הטבע של תוכנית המארג. המדד כולל התייחסות לגודל השטחים הטבעיים, לרציפותם ולמצב המינים החיים בהם. את המדד מעדכן המארג אחת לשנתיים והוא מחושב ביחס לערך ייחוס משנת 2014-2013.

לצורך חישוב מדד המגוון הביולוגי, הפקת לקחים וקידום הנושא, מתקיים שיתוף פעולה בין שלושה גורמי מפתח מאז שנת 2015: המארג – התכנית הלאומית להערכת מצב הטבע במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, המשרד להגנת הסביבה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בכך הצטרפה ישראל למדינות המובילות ב-OECD, שבהן מתקיימת מדידה עקבית של מצב המערכות האקולוגיות כמדד חשוב לאיכות החיים של התושבים.

על פי מה מחושב המדד?

המדד בוחן את מצב קצב אובדן השטחים הטבעיים בישראל, את רציפותם ואת מצב המינים המאופיין על ידי שינוי בשיעור המינים בסכנת הכחדה והמינים האנדמיים (הייחודיים לישראל) ובשיעור המינים הפולשים ומלווי האדם. 

המדד משווה בין המצב הנתון בכל שנה למצב הייחוס, שחושב על בסיס נתונים מהשנים 2015-2013 וכולל השוואה של כמה גורמים:

  • גודל השטח הטבעי – המדידה בודקת את גריעת השטח הטבעי, כלומר בכמה קטן השטח הטבעי באחוזים. החשיבות של גורם זה היא ברורה; ככל שהשטח הטבעי קטן, כך מצטמצם שטח המחיה של מינים שונים. צמצום השטח מביא לתחרות גדולה על משאבים, להקטנת מספר הפרטים של המינים הקיימים, ואף יכול להוביל להכחדת מינים.
  • רציפות השטחים הטבעיים – נמדדת על ידי מידת הקיטוע של שטחים טבעיים ומידת חשיפתם לפיתוח אנושי.או, במילים אחרות: המידה שבה התיישבות ותשתיות של האדם קוטעות ומפריעות לרצף של שטחים טבעיים. לרציפות השטח הטבעי חשיבות רבה, מכיוון שקיטוע הרצף פירושו למעשה הקטנת שטח המחיה. הקיטוע יכול למנוע מציאת בני זוג, להקשות על איתור מזון ועוד. למשל, רוב בעלי החיים לא יוכלו לחצות כביש בינעירוני כדי לעבור מאזור אחד למשנהו.
  • מצב המינים – המדד בוחן את השינויים במספר המינים (צמחים ובעלי חיים) הנמצאים בסכנת הכחדה, המינים האנדמיים (הייחודיים לישראל), מינים פולשים/מתפרצים ומינים מלווי האדם. מינים פולשים הם מינים שלא חיו קודם לכן באזור, אך הגיעו אליו בהשפעת האדם, והצליחו להתבסס ולהתרבות בו, לרוב על חשבון מינים מקומיים, כמו המיינה ההודית והשיטה הכחלחלה. מין אחר מוכר הוא הדררה, תוכי שיובא לארץ כחיית מחמד, השתחרר מהשבי ומשגשג כבר עשרות שנים בטבע הישראלי. מינים מתפרצים הם מינים שחיו באזור גם קודם, אך פעולות האדם הביא לעלייה במספרם, כמו למשל העורב האפור וחזיר הבר, שניזונים מאשפה של בני האדם ומספריהם הולכים ועולים.

על סמך נתונים אלו מחושב המדד ומתקבל מספר. אם המספר גדול מ-1 סימן שחל שיפור, אך אם המספר קטן מ-1, סימן שחלה הרעה במצב הטבע.

מה המדד אומר על מצב הטבע שלנו?

לצערנו, מדד המגוון הביולוגי האחרון שחושב על ידי המארג עומד על 0.95, כלומר מצב הטבע ביחס לתקופת הבסיס (2013) מתדרדר, וזאת בהמשך להרעה במצב שנמדדה גם כשנתיים קודם לכן. ההרעה במצב מתבטאת בגריעה של 111.1 קמ"ר מהשטח הטבעי בין השנים 2015 ו-2021 לטובת פיתוח ובירידה ברציפות השטחים הטבעיים.

ד"ר רון חן, אקולוג במארג ורכז מדד המגוון הביולוגי, מסביר: "הנסיגה במדד המגוון הביולוגי היא עקבית לאורך השנים וניכרת על פני כל האזורים בישראל, ובעיקר באזורי חולות מישור החוף והחורש הים תיכוני. ההרעה נובעת בעיקר מהתמעטות השטחים הטבעיים ומהתדרדרות ברציפותם עקב קיטוע הנגרם מבינוי. תופעות אלה פוגעות בכושרן של אוכלוסיות בעלי חיים וצמחים לשרוד ולהתמודד עם אירועי קיצון, והן חשופות לפגיעה עד כדי הכחדה".


הפוסט מדד המגוון הביולוגי הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הספר האדום של חסרי החוליותhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%94%d7%a1%d7%a4%d7%a8-%d7%94%d7%90%d7%93%d7%95%d7%9d-%d7%a9%d7%9c-%d7%97%d7%a1%d7%a8%d7%99-%d7%94%d7%97%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%95%d7%aa/ Thu, 11 Nov 2021 17:55:36 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=215בשנים האחרונות מצטברים נתונים המעידים על הצטמצמות קיצונית של אוכלוסיות חרקים ופרוקי רגליים אחרים ברחבי העולם ועל אובדן מינים מאזורים שהיו נפוצים בהם בעבר. נמצא כי אובדן וקיטוע של בתי גידול, זיהום, בייחוד ממקורות חקלאיים, מינים פולשים ושינוי האקלים הם הגורמים המובילים לפגיעה ישירה ועקיפה בפרוקי הרגליים בעולם. בישראל, אחת המדינות הצפופות בעולם ובעלת קצב גידול אוכלוסייה מהגבוהים בו, הגורמים האלה מתעצמים במהירות, ופוגעים בצורה ישירה ועקיפה במגוון המינים המקומי. בשל עושר המינים העצום ורגישותם של מינים רבים לתנאים ייחודיים, יש להעריך כי מספר פרוקי הרגליים שנכחדו בישראל דומה, או אף גבוה מהדוגמאות שצוינו לעיל. בשל כך, וכדי לכסות, ולו באופן חלקי, על חוסר הידע בנושא, מקודם בימים אלה הספר האדום של חסרי החוליות בישראל. מטרותיו המרכזיות של הספר הן: א. הערכה איכותית וכמותית של מידת האיום לקבוצות טקסונומיות שונות ומינים בודדים כנקודת התייחסות עתידית (baseline) למצב המינים ולאיכות בתי הגידול שלהם; ב. זיהוי ביואינדיקטורים לבתי גידול מאוימים, ככלי לממשק בשמורות ואתרים מנוהלים, ולקידום הגנה על שטחים טבעיים; ג. זיהוי בתי גידול חשובים לשימור בתוך שטחים מוגנים ומחוץ להם. הספר האדום של חסרי החוליות בישראל נערך בהובלת המעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית והמארג ובשיתוף רשות הטבע והגנים, קרן קימת לישראל וחוקרים ומומחים מישראל ומהעולם. עד כה נערכו הערכות איום ל-421 מינים, בהם פרפרי היום, שבלולי יבשה, עקרבאים, נמלים ובריומאים.

הפוסט הספר האדום של חסרי החוליות הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הפוסט הספר האדום של חסרי החוליות הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
מיפוי משארי שדה ושוליים חקלאייםhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%9e%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%99-%d7%9e%d7%a9%d7%90%d7%a8%d7%99-%d7%a9%d7%93%d7%94-%d7%95%d7%a9%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%97%d7%a7%d7%9c%d7%90%d7%99%d7%99%d7%9d/ Tue, 28 Nov 2023 13:48:10 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=1527שטחים לא מעטים בשדות חקלאיים אינם מנוצלים לחקלאות או שהניצול שלהם חלקי בלבד, אף על פי שמבחינה סטטוטורית הם מוגדרים כשטח חקלאי.
המארג ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר מעוניינים לזהות ולמפות את השטחים האלה. כדי לעשות זאת פותח במארג כלי יישומי מבוסס חישה מרחוק, שמנתח סדרות זמן של תצלומי לוויין מרובי ערוצים וממפה כל שדה חקלאי בנפרד. הכלי עבר אוטומציה כדי שיהיה אפשר להריץ אותו ללא התערבות על כמעט 200 אלף החלקות החקלאיות הממופות סטטוטורית שיש כיום בישראל.

הפוסט מיפוי משארי שדה ושוליים חקלאיים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
דוגמה למשארי שדה:

הפוסט מיפוי משארי שדה ושוליים חקלאיים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
ניטור שרפות בהרי יהודהhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%a9%d7%a8%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99-%d7%99%d7%94%d7%95%d7%93%d7%94/ Tue, 26 Dec 2023 08:22:09 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=1938בקיץ 2021 התרחשה שרפה גדולה בהיקפה ועוצמתה באזור יער הקדושים בהרי יהודה. תהליכי ההתחדשות הטבעית ביער לאחר השרפה יחד עם פעולות ממשק התומכות בתהליכי השיקום הרצויים, יקבעו במידה רבה את הרכב המינים ואת נוף היער העתידי. לפיכך, המארג עורך תוכנית ניטור ארוך טווח בניהול קק"ל שמטרתה לבחון את השפעת השרפה על גורמים מרכזיים במערכת האקולוגית לצורך הבנת תהליכי ההשתקמות וכדי לסייע בהכנת תוכניות שיקום מיטבי ליער הקדושים וליערות נוספים.

הפוסט ניטור שרפות בהרי יהודה הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הפוסט ניטור שרפות בהרי יהודה הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
ניטור מינים פולשיםhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%9e%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%9d-%d7%a4%d7%95%d7%9c%d7%a9%d7%99%d7%9d/ Wed, 04 Dec 2024 12:26:02 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=3337הפוסט ניטור מינים פולשים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הפוסט ניטור מינים פולשים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
ניטור מסדרונות אקולוגייםhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%9e%d7%a1%d7%93%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%a7%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99%d7%99%d7%9d/ Wed, 04 Dec 2024 12:29:30 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=3341הפוסט ניטור מסדרונות אקולוגיים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הפוסט ניטור מסדרונות אקולוגיים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
פורום חישה מרחוקhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a4%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%9d-%d7%97%d7%99%d7%a9%d7%94-%d7%9e%d7%a8%d7%97%d7%95%d7%a7/ Wed, 04 Dec 2024 12:07:55 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=3334שימוש בכלי מדידה אופטיים ואחרים, הנישאים על גבי לוויינים ומטוסים, לצורך קבלת מידע על השטח, מבוצע בפועל כבר עשרות שנים. בשנים האחרונות, שיטות אלה, המכונות חישה מרחוק, הולכות וצוברות תאוצה, הן בעולם המדעי והן בעולם היישומי. הכניסה של רחפנים קלים לתפעול ובעלות נמוכה, לצד ההתקדמות הטכנולוגית באיכות ציוד המדידה וביכולות המחשוב, הפכו את החישה מרחוק לכלי […]

הפוסט פורום חישה מרחוק הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
שימוש בכלי מדידה אופטיים ואחרים, הנישאים על גבי לוויינים ומטוסים, לצורך קבלת מידע על השטח, מבוצע בפועל כבר עשרות שנים. בשנים האחרונות, שיטות אלה, המכונות חישה מרחוק, הולכות וצוברות תאוצה, הן בעולם המדעי והן בעולם היישומי.

הכניסה של רחפנים קלים לתפעול ובעלות נמוכה, לצד ההתקדמות הטכנולוגית באיכות ציוד המדידה וביכולות המחשוב, הפכו את החישה מרחוק לכלי נגיש ומשמעותי בתחומים רבים, בהם תחום שמירת הטבע וניטור מערכות אקולוגיות. באמצעות חישה מרחוק ניתן להגיע כמעט לכל נקודה במרחב ואף לנקודות רבות בזמן, ובכך ליצור מסד נתונים נרחב, בעל רצף מרחבי-היסטורי, המאפשר הבנה מעמיקה של המערכת שאנו מנטרים.

בספטמבר 2024 נערך יום עיון חישה מרחוק לצורך שמירת טבע, שנועד לגשר על פערי הידע בין העוסקים בתחום החישה מרחוק לעוסקים בתחום שמירת הטבע וניטור המערכות האקולוגיות בישראל. המפגש איפשר לעוסקים בשמירת טבע להבין טוב יותר את מגוון היכולות, כמו גם את המגבלות, של חישה מרחוק ככלי ניטור, ומצד שני איפשר לאנשי החישה מרחוק להבין את הצרכים והאתגרים שמגיעים מהשטח.


הרצאות מוקלטות

דברי פתיחה | ד"ר אסף צוער (רט"ג)

חישה מרחוק יישומית לאקולוגים: רקע, שיטות ותוצרים | מר עידו ליבנה (המארג)

חישה מרחוק ברט"ג | מר שלי אלבז (רט"ג)

מגמות עתידיות בכלי חישה מרחוק ליישומי שמירת טבע | פרופ' איתן הירש (אונ' תל אביב)

מחקרים שמשלבים שמירת טבע וחישה מרחוק:

התפקיד של חישה מרחוק במחקר אקולוגי ואבולוציוני לשימור המגוון הביולוגי | ד"ר טרין פז-כגן (אונ' בן-גוריון בנגב)

שרפות במבט מלמעלה: טכנולוגיות חישה מרחוק ולמידת מכונה | פרופ’ אנה ברוק (אונ' חיפה)

זיהוי וכימות של אצות במאגרי מים מתוקים | ד"ר אורי וייסהאוס (BlueGreen Water Technologies)

שינויים בכיסוי הצומח סביב מעיינות הערבה | מר אריאל מרוז (האונ' העברית בירושלים)

שולחנות דיון לפי נושאים (יו"ר מומחה לכל שולחן):

צומח | ד"ר טרין פז-כגן (אונ' בן-גוריון בנגב)

שרפות | פרופ’ אנה ברוק (אונ' חיפה)

שימושים וצרכים בכלי חישה מרחוק ברט"ג  | מר שלי אלבז (רט"ג)

שימוש בכלים קיימים של חישה מרחוק אל מול כלים עתידיים | ד"ר אורי וייסהאוס (BlueGreen Water Technologies)

ניטור אקווטי | ד"ר אסף צוער (רט"ג)

הפוסט פורום חישה מרחוק הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
סקר ספרות בנושא: יישומים, אתגרים ואפשרויות עתידיות בחישה מרחוק ככלי לניהול ולניטור של אוכלוסיות בר, שמורות טבע וגנים לאומיים בישראלhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a1%d7%a7%d7%a8-%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a0%d7%95%d7%a9%d7%90-%d7%97%d7%99%d7%a9%d7%94-%d7%9e%d7%a8%d7%97%d7%95%d7%a7-%d7%9b%d7%9b%d7%9c%d7%99-%d7%9c%d7%a0%d7%99%d7%94%d7%95%d7%9c/ Thu, 28 Dec 2023 13:40:22 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=2160חישה מרחוק הפכה לכלי שמעמדו הולך ומתחזק בניטור אוכלוסיות בר ובניהול משאבים סביבתיים, כגון בעלי חיים, צמחייה, קרקעות ומים. היכולת לאסוף נתונים ממרחק ומשטחים גדולים חוללה מהפכה בהבנת המשאבים הללו ותפוצתם, ומאפשרת לנו לנהל אותם ולהגן עליהם טוב יותר. בסקירת ספרות זו אנו בוחנים את המצב הנוכחי של יישומי חישה מרחוק בניטור סביבתי, כולל ההתקדמות הטכנולוגית בתחום האיסוף והניתוח של הנתונים. אנו מתמקדים בשימוש בחיישנים מוטסים ובלווייניים, כמו גם בשילובם עם מקורות מנתונים מפני השטח כדי לספק הבנה מקיפה של מצב הסביבה. נוסף על כך, אנו גם בוחנים את האתגרים הקשורים לחישה מרחוק, כגון איכות הנתונים, עיבוד ופרשנות, והצורך בסטנדרטיזציה ובאימות. אנו מספקים דוגמאות ליישומים מוצלחים של חישה מרחוק בהקשרים שונים של ניטור סביבתי, כולל שימור חיות בר, מיפוי שימושי קרקע, ניטור יבולים והערכת איכות מים. אנו מדגישים גם הזדמנויות ואתגרים עתידיים לחישה מרחוק, כולל הפוטנציאל להגברת הרזולוציה המרחבית והעיתית, אינטגרציה עם טכנולוגיות מתפתחות, כגון בינה מלאכותית וכלי טיס בלתי מאוישים, והמשך המאמצים לשיפור איכות הנתונים וניתוחם.
סקר ספרות זה הוזמן מהמארג על ידי רשות הטבע והגנים. בסיום הפרויקט יערכו המארג ורשות הטבע והגנים יום עיון שירכז את ממצאי הסקר.

הפוסט סקר ספרות בנושא: יישומים, אתגרים ואפשרויות עתידיות בחישה מרחוק ככלי לניהול ולניטור של אוכלוסיות בר, שמורות טבע וגנים לאומיים בישראל הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הפוסט סקר ספרות בנושא: יישומים, אתגרים ואפשרויות עתידיות בחישה מרחוק ככלי לניהול ולניטור של אוכלוסיות בר, שמורות טבע וגנים לאומיים בישראל הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
ניטור והערכת צפיפות והרכב אוכלוסיות חתולים משוטטים באזורים כפרייםhttps://hamaarag.org.il/project/%d7%a0%d7%99%d7%98%d7%95%d7%a8-%d7%95%d7%94%d7%a2%d7%a8%d7%9b%d7%aa-%d7%a6%d7%a4%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%94%d7%a8%d7%9b%d7%91-%d7%90%d7%95%d7%9b%d7%9c%d7%95%d7%a1%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%97/ Tue, 28 Nov 2023 11:00:01 +0000 https://hamaarag.org.il/?post_type=project&p=1524המארג מפעיל תוכנית ניטור המעריכה את הצפיפות וההרכב של אוכלוסיית החתולים המשוטטים באזור הכפרי בכרמל, במסגרת קול קורא 'מחקר ניטור חתולים', במימון משרד החקלאות ופיתוח הכפר. מטרות הפרויקט: קביעת הקשר בין הצפיפות וההרכב של אוכלוסיית החתולים המשוטטים לקִרבה ליישובים; קביעת השינוי בצפיפות ובהרכב של אוכלוסיית החתולים המשוטטים לאורך הזמן, ובהתאם לפעולות הננקטות לניהול האוכלוסייה ומקורות המזון הזמינים; קביעת הקשר בין הצפיפות וההרכב של אוכלוסיית החתולים המשוטטים למגוון חיות בר אחרות ולפעילותן.

הפוסט ניטור והערכת צפיפות והרכב אוכלוסיות חתולים משוטטים באזורים כפריים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>
הפוסט ניטור והערכת צפיפות והרכב אוכלוסיות חתולים משוטטים באזורים כפריים הופיע לראשונה ב-המארג.

]]>