התוכנית הלאומית לניטור המגוון הביולוגי היבשתי
המגוון הביולוגי הוא כלל צורות החיים המצויות על פני כדור הארץ. קיומם של כל היצורים החיים, כולל האדם, תלוי בתפקודן התקין ובר-הקיימא של הסביבה הטבעית ושל המערכות האקולוגיות שהם חיים בהן. תהליכים רבים, ובראשם התדרדרות ואובדן של בתי גידול לטובת פיתוח, כמו גם חדירה של מינים פולשים, שינוי האקלים, זיהום (כימי, אור ורעש) ועוד, גורמים לירידה בתפוצה ובשכיחות של מינים רבים. בישראל, מהמדינות הצפופות בעולם, הפיתוח המואץ מוביל לצמצום השטחים הפתוחים ולהתדרדרות באיכות השטחים הטבעיים, ועקב כך לפגיעה ישירה ועקיפה במגוון הביולוגי המקומי. לשם שמירה וניהול של מערכות טבעיות מתפקדות נדרשים מעקב ותיעוד רצוף של השינויים האקולוגיים המתרחשים לאורך זמן. זהו ניטור אקולוגי – מעקב ארוך טווח אחרי מצב המערכות האקולוגיות והמינים המצויים בהן באמצעות אינדיקטורים המסייעים לזיהוי יעיל של השינויים.
המארג מוביל את תוכנית הניטור הלאומית למגוון ביולוגי במטרה לזהות שינויים משמעותיים במגוון הביולוגי בישראל – ומתוך כך להבין את מצבן של המערכות האקולוגיות השונות בארץ ואת השפעת האדם עליהן. מאז שנת 2012 משתתפים בתוכנית צוותי מחקר הסוקרים את מגוון הצומח ובעלי החיים ביחידות אקולוגיות שונות בישראל. באמצעות הנתונים שנאספים המארג בוחן את ההשפעה של תהליכים ואיומים שונים על המגוון הביולוגי ועל תפקוד המערכות האקולוגיות.
כיצד מתבצע הניטור?
תוכנית הניטור מתייחסת לתשע יחידות אקולוגיות שונות בישראל: חורש ים תיכוני, בתות בני שיח ובתות עשבוניות, חולות מישור החוף, ספר המדבר, הר הנגב, הדרום הצחיח, יער מחטני נטוע, מישורי הלס בצפון הנגב וחולות מערב הנגב. עבור כל אחת מהיחידות הגדיר צוות מומחים את התהליכים והאיומים המשמעותיים ביותר הפועלים בה. תהליכים אלו מנוטרים, ככל האפשר, באמצעות מעקב אחר קבוצת סמנים ביולוגיים, שהעיקריים בהם הם צמחים, יונקים, עופות, פרוקי רגליים וזוחלים. הצומח מנוטר באמצעות בוטנאים מיומנים, רחפנים ולוויינים. פרוקי הרגליים, הזוחלים והעופות מנוטרים בסקרי שטח על-ידי מומחים, וניטור היונקים מתבצע באמצעות מצלמות תנועה הממוקמות בחלקות נבחרות. רוב חלקות הניטור מצויות במרחקים שונים מיישובים ומשטחי חקלאות, וכך נבחנת לאורך זמן השפעת ההפרעות האנושיות על מדדים אקולוגיים שונים בהשוואה לחלקות ביקורת מרוחקות.
ממצאי תוכנית הניטור מפורסמים מידי שנה בדו"ח מקיף אודות מצב הטבע בישראל, וזאת במטרה לספק למקבלי ההחלטות בנוגע לשטחים הפתוחים בישראל תמונת מצב עדכנית ומהימנה של מצב הטבע בישראל. בכל דוח ניתן דגש על היבטים מסוימים שזוכים להתייחסות מעמיקה.
ממצאים עיקריים
ד"ר רון חן, האקולוג הכמותי של המארג, מספר על ניטור הצומח: "לניטור הצומח המעוצה חשיבות רבה, היות שאופיו מכתיב את הרכב המגוון הביולוגי של בעלי החיים ושל הצומח העשבוני בבית הגידול. "
ממצאי תוכנית הניטור מעידים על השפעות שונות של יישובים ושטחי חקלאות על מגוון היונקים והעופות, ורון מרחיב: "עקבנו באמצעות מצלמות שביל אחרי יונקים סמוך ליישובים והרחק מהם, וראינו שמינים שונים מתאפיינים בדפוסי פעילות שונים. חלק מהמינים מעדיפים את הקִרבה לבני האדם, וככל הנראה יש תרומה משמעותית של פעילות אנושית להתפשטות ולהתחזקות של מינים ים תיכוניים במדבר (דוגמת תן זהוב ושועל מצוי). לעומתם, מינים אחרים (כגון צבי ישראלי וצבוע מפוספס) נצפים בעיקר הרחק מיישובים. המשך מגמת הצמצום של השטחים הטבעיים הרחוקים מיישובים מקטינה את השטח המועדף על ידי מינים אלה".
גם בניטור העופות נמצאה השפעה ליישובי האדם: "באתרי הניטור המדבריים ראינו שישנו הבדל משמעותי בין האתרים הסמוכים ליישובים והאתרים המרוחקים מהם. באתרים הסמוכים נמצאו מינים מלווי אדם, ואילו באתרים המרוחקים נצפו מינים שונים המעדיפים סביבה מדברית נטולת השפעה אנושית. לעומת זאת, באזור הים תיכוני ההבדלים בין אתרים שקרובים לסביבה האנושית ואתרים שרחוקים ממנה היו משמעותיים פחות".
לסיכום, מוסיף רון: "לפעילות האנושית במרחב יש השפעה על השינוי בנוף הצומח ועל מגוון המינים. המשך תוכנית הניטור בשנים הבאות יעמיק וירחיב את הבנתנו לגבי התהליכים שעוברות המערכות האקולוגיות בישראל, והיא תשמש כלי משמעותי להתמודדות עם אתגרי העתיד בשמירה על המגוון הביולוגי בישראל". ממצאי תוכנית הניטור מוצגים גם בדו"חות מצב הטבע של המארג.