המשרד להגנת הסביבה
המשרד להגנת הסביבה הוקם בשנת 1989 לפי החלטת ממשלה מס' 5 מ-1988. המשרד פועל בשלוש רמות: ארצית, מחוזית ומקומית. חזון המשרד להגנת הסביבה: שבמדינת ישראל תתקיים סביבה המספקת איכות חיים וביטחון סביבתי לתושבים, תוך שימוש מושכל במשאבים ושמירה על המערכות האקולוגיות מתוך מחויבות לרווחת האדם ולערכי הטבע, הנוף והמורשת לדור זה ולדורות הבאים.
המשרד נושא באחריות לניסוחה של מדיניות ארצית משולבת וכוללנית, וכן לפיתוח אסטרטגיות, תקנים וקדימויות להגנת הסביבה. במישור זה פועלים במשרד אגפים ומחלקות העוסקים בטיפול בנושאים הסביבתיים המקצועיים, במנגנון האדמיניסטרטיבי ובקשרי גומלין עם האזרח.
רשות הטבע והגנים
רשות הטבע והגנים היא תאגיד ממשלתי הכפוף למשרד לאיכות הסביבה, שתפקידו להגן על הטבע, על הנוף ועל אתרי המורשת בישראל. כדי למלא את תפקידה כראוי פועלת רשות הטבע והגנים למען שלוש מטרות עיקריות:
- שמירה על המגוון הביולוגי, על המערכות האקולוגיות ועל נופי הארץ בגנים הלאומיים, בשמורות הטבע ובשטחים הפתוחים.
- שמירה על אתרי המורשת בגנים הלאומיים ובשמורות הטבע וטיפוחם למען קהל המבקרים.
- הסברה וחינוך לשמירה על ערכי טבע, נוף ומורשת לשם הגברת מודעות הציבור לנושאים אלה.
רשות הטבע והגנים פועלת מכוחו של חוק גנים לאומיים ושמירת טבע, שאושר בכנסת באוגוסט 1963. על פי חוק זה קמו שתי רשויות ממשלתיות עצמאיות: רשות הגנים הלאומיים ורשות שמורות הטבע. שתי הרשויות אוחדו בשנת 1998 לרשות אחת – רשות הטבע והגנים. פעילות הרשות מחולקת לחמישה מחוזות האחראים על שמורות הטבע, על הגנים הלאומיים ועל מגוון ערכי הטבע שבאותו אזור. עד כה הוכרזו בישראל 190 שמורות טבע ו-66 גנים לאומיים, וישנן מעל ל-200 הצעות להכרזה על שמורות טבע ועל גנים לאומיים הנמצאות בשלבים שונים של תהליכי הכרזה.
קרן קימת לישראל (קק״ל)
תחומי הפעילות העיקריים של קרן קימת לישראל (קק"ל) הם: ייעור וסביבה, מים ושיקום נחלים, התיישבות ופריצת דרכים, חינוך ונוער, תיירות ופעילות ביערות ובפארקים, מחקר ופיתוח. קק"ל גם מפתחת יערות קהילתיים ופארקים ביוספריים המשלבים ומאזנים בין השימוש של הקהילה הגרה סביב היערות והשטחים הפתוחים לבין השמירה על הטבע והסביבה.
באמצעות מִנהל פיתוח הקרקע, קק"ל היא רשות הייעור המוסמכת של מדינת ישראל, וזאת בהתאם לאמנה שנחתמה ב-1961. מדיניות הייעור של קק"ל מיועדת לשרת את כל אזרחי מדינת ישראל כיום ובעתיד. באחריות קק"ל נמצאים כ-1,500,000 דונם יער וחורש טבעי ברחבי ישראל, שניטעו בהם למעלה מ-240 מיליון עצים. נוסף על כך, קק"ל אחראית לטיפול בכ-400,000 דונם חורש טבעי ולגידור ולהסדרה של כ-400,000 דונם אדמת מרעה.