המארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל
המארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל, נוסד בשנת 2006. זוהי שותפות של המשרד להגנת הסביבה, הקרן הקימת לישראל, רשות הטבע והגנים ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט – המרכז הלאומי לחקר המגוון הביולוגי, באוניברסיטת תל אביב.
משימתו המרכזית של המארג היא ביצוע הערכה של מצב הטבע בישראל לצורך ניהול מבוסס ידע ומדע של השטחים הפתוחים והמגוון הביולוגי.
המארג תורם לקידום ניהול מבוסס מדע של שטחים פתוחים ומשאבי טבע, על ידי יצירה והנגשה מתמשכות של ידע מדעי על מצב המערכות האקולוגיות והמגוון הביולוגי בישראל. ידע זה נגיש למקבלי ההחלטות העוסקים בניהול השטחים הפתוחים בישראל ולציבור הרחב.
פעילות המארג כוללת: ריכוז התוכנית הלאומית לניטור מגוון ביולוגי יבשתי; ניהול מערכי ניטור לאומיים בעקבות אסונות אקולוגיים; עריכה ופרסום של דו"ח מצב הטבע; ריכוז פרויקט הערכה לאומית של מערכות אקולוגיות ורווחת האדם; פיתוח וריכוז של המדד לאומי למגוון ביולוגי.
מערכי הניטור מבוצעים על ידי חוקרים ממוסדות מחקר אקדמיים וגופים מקצועיים, בהנחיית המארג.
עקרונות פעולה
פעילות המארג מבוססת על שלושה עקרונות ליבה:
מצוינות ומקצועיות: המארג שואף לכך שכל תוצריו יעמדו בסטנדרטים המדעיים הגבוהים ביותר. לצורך כך המארג עובד באופן צמוד עם הקהילה האקדמית בארץ ובעולם בפיתוח הפעילויות המתבצעות במארג, ומעמיד את תוצריו להערכת עמיתים.
רלוונטיות: התוכניות של המארג מכוונות ליצור בסיס ידע שיוכל לשמש את מקבלי ההחלטות בניהול שטחים פתוחים ולקדם פיתוח בר-קיימא. המחקרים מתייחסים הן לשינויים המתמשכים בשטחים הפתוחים, הן לנושאי סביבה בוערים, הן לקשר בין האדם למערכות אקולוגיות. הם מהווים בסיס מחקרי מוצק, עדכני ורלוונטי למקבלי ההחלטות.
עצמאות ושקיפות: המארג שואף להנגיש לציבור ידע מהימן ואובייקטיבי ולאפשר גישה לנתונים מדעיים על מצב הסביבה בישראל לכל החפץ בכך. המארג מעמיד לרשות הציבור את כל תוצריו ואת המידע הגולמי שברשותו ללא הגבלה.